Liczby zespolone
Mata: Znajdź rozwiązania równania. Zapisz je w postaci trygonometrycznej i kartezjańskiej:
z
5 + 16z = 0
Bardzo proszę o pomoc
22 lut 12:33
Riemann: Proszę o pomoc z granicami
x→0
| | 1 | | 1 | |
Lim ( |
| − |
| ) |
| | 1 − e−x | | sinx | |
Oczywiście tam jest e do potęgi −x
22 lut 12:43
grzest:
Mata: z(z
4+16)=0;
z
4=0 ∨ z
4+16=0;
| | −16 | | 0 | |
z4=−16 |z4|=16; cos φ = |
| ; sin φ = |
| =0 ⇒φ=π |
| | 16 | | 10 | |
z
k=|z|(cos(
φ+2kπ4)+isin(
φ+2kπ4)); k=0,1,2,3
z
0=2[cos
π4)+isin (
π4)]=
√2+i
√2
z
1= ... itd aż do z
3
22 lut 14:26
grzest:
Riemann: Proponuję zastosować regułę de l'Hospitala w obu przypadkach.
22 lut 14:35
Riemann: | | 1 | |
Z pierwszej wyszło mi |
| a z drugiej 1. Dobrze? |
| | 3 | |
22 lut 17:38
22 lut 17:41
Elo: A dalsze pierwiastki do 3π/4, 5π/4 i 7π/4 ?
22 lut 20:28