Wyrażenie, gdzie x≠0, y≠0, x≠-y jest równe?
Zet: Wyrażenie, gdzie x≠0, y≠0, x≠−y jest równe
Odp to
x−yx+y
Proszę o pomoc
22 lut 11:16
Janek191:
To jest źle przepisane, jeżeli ma być taka odpowiedź
22 lut 11:30
Jerzy:
To nieprawda
22 lut 11:31
Janek191:
Pewnie powinno byc :
22 lut 11:34
Zet: przepisałem dobrze, może być błąd w kluczu, jaka odpowiedź powinna być w takim razie ?
22 lut 11:37
Janek191:
Tak jak napisałem wyżej, też jest źle.
22 lut 11:37
Zet: Wszystkie odpowiedzi:
a) x−y2
b) x+yx−y
c) x−yx+y
d) −12
22 lut 11:38
22 lut 11:39
Zet: a jak to zrobić ?
22 lut 11:51
kochanus (z komorki):
'Najprosciej' jak sie da ... czyli 'na chama'

Masz ulamki w liczniku i mianowniku ... robisz tam wspolne mianowniki i dodajesz (to +2 takze
zamieniasz na ulamek)
Nastepnie zauwaz ze mianownik w ulamku tym w liczniku i tym w mianowniku jest dokladnie
taoicsam −−− skracasz
W manowniku (dawny licznik dolnego ulamka) zastosuj wzor skroconego mnozenia
I to tyle co mozna zrobic ... najprawdopodobniej w liczniku jest blad nie powinno byc + tylko −
22 lut 12:08
dero2005:
| | x2+y2 | | xy | | x2+y2 | |
|
| * |
| = |
| |
| | xy | | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
Gdyby było
| x2−y2 | | xy | | (x−y)(x+y) | | x−y | |
| * |
| = |
| = |
| |
| xy | | x2+y2+2xy | | (x+y)(x+y) | | x+y | |
22 lut 12:53
Zet: Dziękuje bardzo za pomoc
22 lut 13:05