równania i nierówności wymierne z parametrem
ania0367: Witam. Potrzebuje pomocy. Nie wiem jakie powinny być wszystkie prawidłowe założenia, jakie jest
''drugie dno'' zadania.
1. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równianie x−2/m=2x−m/x+2 ma dwa różne rozwiązania?
( powinno wyjść, że m∊R \ {−4,0} )
2. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie 2x
2 −(m−4)x + m+2 / x+2 = 0 ma dwa różne
rozwiązania ujemne?
(powinno wyjść, że m∊(−2,−2/3) ∪ (−2/3,0)
3. Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie x
2+mx−m+3/x−2=0 ma dwa
różne rozwiązania x
1, x
2 spełniające warunek x
1+x
2/x
1*x
2≥m
powinno wyjść m∊(−
∞,−7) ∪ (−7,−6) ∪ (3,4>
bardzo proszę o pomoc
Janek191:
| (x −2)*(x + 2) | | 2m x − m2 | |
| = |
| |
| m*( x + 2) | | m*(x + 2) | |
x
2 − 4 = 2m x − m
2
x
2 − 2m x +m
2 − 4 = 0
Δ = 4 m
2 − 4*1*(m
2 − 4) = 4 m
2 − 4 m
2 + 16 = 16 > 0
m ≠ 0
Dla m = − 4 mamy
| x −2 | | 2 x + 4 | |
| = |
| = 2 − jedno rozwiązanie |
| m | | x + 2 | |
Odp. x ∊ ℛ \ { − 4, 0 }
==================