matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamość trygonometryczna
Pablo:
Witam wszystkich, potrzebuje pomocy z takim zadankiem: Sprawdź czy równość jest tożsamością trygonometryczną.
cosα
1
−tgα=
1−sinα
cosα
22 lut 00:37
ICSP:
cosα
cosα
1 + sinα
sinα
L =
− tgα =
*
−
= ...
1 − sinα
1 − sinα
1 + sinα
cosα
22 lut 00:39
Pablo:
cosα+sinα*cosα
sinα
cos
2
α+sinα*cos
α
−sinα*cos
2
α
1
−
=
=
1−sin
2
α
cosα
cos
3
cosα
22 lut 00:58
Pablo:
Dzięki wielkie
22 lut 00:58