Rownania
Koki: Moze ktos sprawdzic bo nie wiem czy to o to chodzi

x
3−x
2−9x+9=0
x
2(x−1)(x+1)
21 lut 23:31
Koki: Polecenie: rozwiąż równanie
21 lut 23:32
Pp: Zgubiles −9, więc w nawiasie będzie x−1
21 lut 23:32
Pp: x2(x−1)−9(x−1)=0
Dalej wiesz co robić?
21 lut 23:33
Koki: czyli ma byc x2(x−1)−9(x+1) ?
21 lut 23:35
Koki: a no tak
dalej licze delte ?
21 lut 23:35
Pp: Nie będzie delty, popraw drugi nawias, brak minusa
21 lut 23:36
Koki: chyba nie bardzo wiem
21 lut 23:36
Pp: Napisz jak powinno teraz wyglądać rownanie
21 lut 23:38
Koki: x2(x−1)−9(x−1)=0
21 lut 23:39
Pp: Dobrze, widzisz tu dwa takie same elementy?
21 lut 23:40
Koki: tak
21 lut 23:41
Pp: Jeśli tak, to od razu przekształc
21 lut 23:41
Koki: (x−1) (x−1)
21 lut 23:41
Koki: same nawiasy?
21 lut 23:42
Koki: x2−1 tak ?
21 lut 23:43
Pp: Nie, nawias przed całe wyrażenie idzie.
(x−1)(x2−9)
Rozumiesz?
21 lut 23:43
Koki: spróbuje na innym przykładzie
x4+8x3+12x2=0
21 lut 23:47
Pp: Ok, wiesz od czego zacząć?
21 lut 23:49
Pp: Tutaj będzie trzeba delte zrobić.
21 lut 23:50
Koki: x2(x2+8x+12)=0
x2=0 lub x2=x2+8x+12
a=1, b=8, c=12
Δ=64−48
Δ=16
√ Δ=4
x1= −8−4 x2=−8+4
2 2
x1= −6 x2= 2
x=0 lub x=−6 lub x=2
21 lut 23:54
Pp: Doskonale, ale x2=−2
21 lut 23:56
Koki: Czy ten przykład jest dobrze?
21 lut 23:57
Koki: ok, wrocmy do poprzedniego
21 lut 23:57
Koki: x3−x2−9x+9=0
czyli z x3−x2 przed nawias wyciagam x2
21 lut 23:59
Koki: wiec zostaje x−1
21 lut 23:59
Pp: Doszedłes do tego, że trzeba (x−1) wstawić przed nawias, bo jest wspólnym elementem
22 lut 00:00
Pp: Tak, to samo z drugą częścią rownania
22 lut 00:00
Koki: z drugiego −9x+9 przed nawias idzie 9
22 lut 00:00
Koki: nie, −9
22 lut 00:01
Pp: Tak, dobrze i dalej..
22 lut 00:02
Koki: wiec mamy x2(x−1)−9...
22 lut 00:04
Koki: tylko troche nie wiem skad sie bierze to drugie (x−1)
22 lut 00:05
Pp: Z wyciągnięcia −9 przed nawias
22 lut 00:05
Pp: Czyli x2(x−1)−9(x−1)
Widzisz to?
22 lut 00:06
Pp: Czyli x2(x−1)−9(x−1)
Widzisz to?
22 lut 00:06
Koki: czyli pozniej zappisuje to co w pierwszym nawiasie a do drugiego idzie to co zostalo ?
22 lut 00:10
Koki: kolejne wyglada tak :
x4=−8x
22 lut 00:11
Koki: czyli x4+8x=0
22 lut 00:12
Koki: x(x3+8)=0
22 lut 00:12
Pp: Tak, dokładnie i uważaj na znaki.
22 lut 00:12
Koki: tylko co teraz ?
22 lut 00:13
Koki: a=1, b=8, c=0 ?
22 lut 00:14
Pp: Teraz x=0 oraz x3=−8
22 lut 00:16
Koki: czyli liczymy delte ?
22 lut 00:18
Pp: Nie, rozwiązujesz x3=−8
22 lut 00:20
Koki: czyli x=−2?
22 lut 00:21
Pp: Tak
22 lut 00:24
Koki: i co jest koniec zadania tak ?
22 lut 00:26
Koki: nie
22 lut 00:27
Pp: Myślę, że tak.
22 lut 00:27
Pp: Dlaczego nie?
22 lut 00:27
Koki: bardzo dziękuję za pomoc
22 lut 00:28
Pp: Nie ma sprawy, jak coś to wołaj
22 lut 00:29
Koki: a masz jeszcze czas ?
22 lut 00:29
Koki: Mam takie zadanie: Dany jest wielomian w(x)=5ax5−ax+3a2x. Wyznacz wartosc parametru a
wiedzac, ze w(−1)=0
22 lut 00:33
Koki: Czy tutaj wystarczy za x wstawic −1 i na koniec =0 ?
22 lut 00:33
Pp: Tak, W(−1) ma się równać 0
22 lut 00:37
Koki: Dla jakich wartosci parametru a wielomian w(x)=x3−3x2+(a−1)x+2 jest podzielny przez dwumian
q(x)=x+2 ?
22 lut 00:44
Koki: troche nie rozumiem tutaj polecenia
22 lut 00:45
Pp: Czyli W(−2) musiałoby równać się 0
22 lut 00:45
Pp: Jest podzielne wiec bez reszty, czyli =0
22 lut 00:46
Koki: w(−2)=(−2)3−3(−2)+(a−1)−2+2=
22 lut 00:48
Koki: ...=0
22 lut 00:48
Koki: w(−2)=−8−12(a−1)=0
22 lut 00:50
Pp: Mi wyszło a=−8, bo
−8−12−2a+4=0
−2a=16
a=−8
22 lut 00:51
Koki: −20=2a/:2
a=−10
22 lut 00:52
Koki: a −2 i +2 sie nie zeruje sie ?
22 lut 00:53
Pp: Zapomniałeś spotegowac 2 na samym początku
22 lut 00:56
Koki: a, no tak
22 lut 00:57
Pp: Nie mów ze mówisz o dwojkach na końcu rownania
22 lut 00:57
Koki: jednym z pierwiastkow wielkomianu p(x) =2x3+x2−13x+6 jest liczba (−3). wyznacz pozostale
pierwiastki tego wielomianu.
22 lut 00:59
Pp: Tam jest mnożenie −2 przez nawias z a−1.
Widzisz? Rozumiesz?
22 lut 01:00
Koki: tak
22 lut 01:00
Koki: troche sie rozpedzilam, przepraszam.
22 lut 01:03
Pp: To chyba proste, musisz znaleźć inne pierwiastki, może przydałoby się rozłożenie −13x,
pokombinuj
22 lut 01:03
Koki: a przez Hornera mozna ?
22 lut 01:07
Pp: Możesz użyć wszystkiego, byleby wyszedł dobry wynik
22 lut 01:08
Pp: Jutro wpadnę, dobranoc
22 lut 01:10
Koki: dobranoc
22 lut 01:10