Rozłoz wielomian na czynniki
Aga: Powie mi ktoś jaką metodą rozłożyć wszystkie te wielomany na czynniki ?
Czy mozna zastosowac jedna metode do wszystkich ?
w(x)=x5−3x3
w(x)6x4−x3−x2
w(x)7x3+2x2−21x−6
21 lut 23:04
Aga: Proszę o objaśnienie
21 lut 23:05
yyhy: | | 1 | | 1 | |
w(x)=6x4−x3−x2=x2(6x2−x−1)=6x2(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
Teraz 1 przykład sama! Pokaż, że sie starasz
21 lut 23:08
yyhy: oczywiście z 6x2−x−1 ci podałem gotowy wynik bo zakładam, ze to umiesz (funkcja kwadratowa)
21 lut 23:08
Aga: w(x)=x5−3x3=x3(x2−3)
a takie pytanko: co jeśli jest wyraz wolny, jak w przykładzie trzecim ?
21 lut 23:13
yyhy: dalej sie da... (a2−b2)=(a−b)(a+b)
w(x)=x3(x2−2)=x3(x−√3)(x+√3)
21 lut 23:14
yyhy: 3 przykład to inna metoda!
21 lut 23:15
yyhy: w(x)=7x3+2x2−21x−6
=7x3−21x+2x2−6
=7x(x2−3)+2(x2−3)
=(x2−3)(7x+2)
to już powinnąs dać rade rozłożyc
21 lut 23:16
Aga: a, juz czaje
21 lut 23:26