Proszę o pomoc przy liczeniu pochodnej pierwszego rzędu
Kasio: Proszę o pomoc przy liczeniu pochodnej pierwszego rzędu
a ) f(x)= tgx − 3arcsinx+e−2x * lnx + 4x3 −2x3x2−4
b) g(x)= sin3 x
c) h(x)= (arctgx)cos(x)
21 lut 22:32
yyhy: Zacznij od któregokolwiek przykładu sama, a potem zobaczymy
21 lut 22:53
Kasio: a)
1cos2x − 3 * 1√1−x2 + e−2x * lnx + e−2x * 1x + u{(12x2−
2)*(3x−4)−(4x3−2x)*3}{(3x−4)2}
b 3sin2x * cosx
21 lut 23:17
yyhy: wróćmy do a)
pierwsze 2 człony się zgadza
(e
−2x)'=(−2x)'e
−2x=−2e
−2x
(fg)'=f'g+fg'
| | e−2x | |
Zatem (e−2xlnx)'=(e−2x)'lnx+e−2x*(lnx)'=−2e−2xlnx + |
| |
| | x | |
Ostatni człon z pochodnej ilorazy
Spróbuj, jak cos to pomoge
21 lut 23:21
Kasio: Dzięki, a możesz mi pomóc jeszcze z ostatnim?
22 lut 00:00
grzest:
Wykorzystaj tożsamość:
x = eln x.
22 lut 03:37