#workout 4
PrzyszlyMakler: Wielomian W (x) = 6x4 + 10x3 + ax2 − 15x + b jest podzielny przez trójmian P (x) =
3x2 + 5x −7
Wyznacz a i b. [Zależy mi przede wszystkim jak dokonać dzielenia jednego wielomianu przez
drugi.)
21 lut 21:20
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś wielomian P(x)
21 lut 21:26
PrzyszlyMakler: P(x) = 3x2 + 5x − 7.
100%
21 lut 21:27
jc: a = −23, b=21 ?
21 lut 21:38
Eta:
W(x) =...... też dobrze przepisany ?
Jeżeli tak, to wykonaj dzielenie pisemne i resztę przyrównaj do zera
Rachunki "paskudne" .... dlatego pytam czy wszystko dobrze przepisałeś!
21 lut 21:38
Eta:
a=−23 , b= 21
21 lut 21:41
Eta:
21 lut 21:42
PrzyszlyMakler: Zadanie pochodzi z :
http://www.zadania.info/d25/1119010
Oni zrobili tam metodą grupowania− na którą ja bym nigdy nie wpadł, a podzielić pisemnie też
nie umiałem ze względu na występowanie zmiennej a i b. Dlatego poprosiłem o pomoc.
21 lut 21:42
===:
2x2+(14+a)/3
(6x4+10x3+ax2−15x+b):(3x2+5x−7)
−6x4−10x3+14x2
(14+a)x2−15x+b
−(14+a)x2−[5(14+a)/3]x+7(14+a)/3
21 lut 21:45
PrzyszlyMakler: A więc tak to się robi w przypadku posiadania niewiadomych zmiennych...
Dziękuję, o to mi chodziło.
21 lut 21:47
===:
ano tak ... i teraz musisz przyrównać:
| 5(14+a) | |
| =−15 ⇒ 70+5a−45 ⇒ 5a=−115 ⇒ a=−23 |
| 3 | |
21 lut 21:53
Eta:
| | 14+a | |
(6x4+10x3+ax2−15x+b) : (3x2+5x−7) = 2x2 + |
| |
| | 3 | |
−6x
4−10x
3+14x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(14+a)x
2−15x+b
| | 5 | | 7 | |
−(14+a)x2− |
| (14+a)x+ |
| (14+a)+b |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 5 | | 7 | |
−15x− |
| (14+a)x+ |
| (14+a) +b = R(x)=0 |
| | 3 | | 3 | |
to
−45−70+5a=0 ⇒
a= −23 i 7(14−23)+3b=0 ⇒
b= 21
21 lut 21:56
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
21 lut 21:57
PrzyszlyMakler: Eto, a czy tam na końcu nie powinno być 2b? [W wyniku reszty]
25 lut 18:27