matematykaszkolna.pl
Przekroje wielościanów - jak rysować sfrustrowana: Dobra, więc tak. Nigdy nie przepadałam za geometrią płaską i geometrią przestrzenną, ale niedawno przekonałam się do tej pierwszej, lecz trochę zniechęciłam do tej drugiej. Tym, co mi sprawia poważny problem jest konstruowanie przekrojów. Zwyczajnie nie potrafię tego zrobić. Nigdy nie wiem, czy wystarczy, gdy jak najprościej połączę ze sobą jakiejś tam punkty, tudzież proste, czy co. Raz w tej samej figurze płaszczyzna jest trójkątem, raz kwadratem. Przykładowo, jest zadanie: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono przekrój płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i prostopadłą do jednej z krawędzi bocznych... No i zupełnie nie wiem, jak zrobić ten przekrój ;c Albo takie zadanko: Wysokość prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest równa H, a krawędź podstawy ma długość a. Wyznacz pole przekroju wyznaczonego przez krótszą przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa. No i ok, wiem gdzie jest krótsza przekątna, zaznaczę ją i co dalej? Jak ja mam stworzyć ten przekrój? Znaczy wiem, że tutaj trzeba po prostu połączyć krańce przekątnej z wierzchołkiem i wyjdzie trójkąt, ale nie rozumiem, czemu to ma wyglądać tak, a nie inaczej ;ccc To samo w tym zadaniu: Sześcian ABCDA1B1C1D1 o krawędzi długości a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkty A1, B1, C1. Oblicz odległość punktu B1 od otrzymanego przekroju. Czemu w tym przykładzie przekrojem nie będzie tylko trójkąt, ale kwadrat? ;ccc Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego, bo nie umiem tego nigdy rysować, a bez rysunku to już zadania nie rozwiążę ;ccc Żeby było jasne, nie proszę o rozwiązanie tych zadań, tylko o wskazanie mi, na ich przykładzie, jak to się powinno rysować. Bardzo proszę o jakieś w miarę łopatologiczne wskazówki. Będę bardzo bardzo wdzięczna <3
21 lut 20:32
sfrustrowana: Ktoś? Coś? Proszęęęę ;ccc
21 lut 21:29