równanie
xinter: Jak to obliczyć?
x3 −3x2 +5x − 9 = 0
21 lut 19:09
Metis: Wzory Cardano.
21 lut 19:11
jc:
Podstaw x = y+1. Otrzymasz równanie y
3−2y−6.
Jeśli chcesz mieć liczby, toz zastosuj metodę Newtona.
Wychodząc z liczby 2, w 4 kroku otrzymasz
2.17998107216 (dodaj do tego 1!)
A jak chcesz skomplikowany wynik, zastosuj wzory Cardano (Wiki).
21 lut 20:16
jc: Nie napisało się 0. Miało byc równanie y2−2y−6 = 0.
21 lut 20:17
jc: Pomyliło się trochę: po podstawieniu x = y+1, otrzymujemy y
3+2y − 6 = 0.
Wynik: y = 1.45616424614, x = 2.45616424614
21 lut 21:11