monotonicznośc i ekstrema funkcji
studentka: Witam , mam problem z wyznaczeniem miejsc zerowych otóż badam przebieg zmienności funkcji i mam
taka oto funkcje:
y=e−x2
pierwsza pochodna wyszła mi : −2xe−x2
i teraz musze wyznaczyc miejsca zerowe aby narysować wykres 1 pochodnej problem w tym że
niebardzo umiem wyznaczyć
(pamiętam tylko że to co jest dodatnie oznacza się jakos przez sgn)
21 lut 18:18
Jerzy:
a szukasz miejsc zerowych czego ?
21 lut 18:19
studentka: no tak ale 1 pochodnej bo (takim sposobem się uczyłam) aby narysować jej przyblizony wykres
21 lut 18:20
studentka: tzn. chodzi mi o to że 1 pochodna czyli −2xe−x2 przyrównuje do zera
21 lut 18:21
Jerzy:
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 ( maksimum lokalne )
21 lut 18:22
studentka: czyli moje e do tej potęgi mogę zastapic jako sgn?
21 lut 18:23
Jerzy:
e−x2 > 0 dla dowolngo x
21 lut 18:24
studentka: aha ok juz wszystko jasne
21 lut 18:25
studentka: a jeszcze odnosnie 2 pochodnej
21 lut 18:28
studentka: ta sama sytuacja : pochodna 2 wyszła mi −2e−x2 + 4x2e−x2 to mogę sb wyłączyc
przed nawias
np.−2 (e−x2 +2x2e−x2 ) ? czy jakos tak?
21 lut 18:31
Jerzy:
f"(x) = 2e−x2(2x2 − 1)
21 lut 18:34
studentka: dziekuje
21 lut 18:39