Wyznaczyć i narysować 𝐴′ × 𝐵, jeżeli:
Nieumiejącymatmy: 𝐴 = {𝑥 ∈ 𝐑:𝑥−2𝑥+1< 1}, 𝐵 = {𝑦 ∈ 𝐑: |𝑦 − 2| ≥ 5}
21 lut 18:16
Janek191:
Przepisz zbiór A
21 lut 18:38
Nieumiejącymatmy: a możecie to jakoś wyjaśnić, bo nie za bardzo wiem o co w tym chodzi
21 lut 19:25
Jerzy:
pewnie w A jest x2 − 2x + 1
21 lut 19:26
Nieumiejącymatmy: i wychodzi z tego równianie kwadratowe, obliczamy Δ, wychodzi nam x1 i x2 lub x0 w punkcie A, a
w B wartość bezwzględną obliczamy czyli 2 lub −2, jakoś tak?
21 lut 19:30
Jerzy:
a po co Δ ? x2 − 2x + 1 − 1< 0 ⇔ x(x −2) < 0 ⇔ x ∊ (0,2)
Iy − 2I ≥ 5 ⇔ y − 2 ≥ 5 lub y − 2 ≤ −5
21 lut 19:39
Nieumiejącymatmy: nie trzeba, ale jeśli by Δ obliczyć to na to samo powinno wyjść, chociaż tu jest prostszy
sposób
i w B wyjdzie y≤−3 lub y≥ 7
a to A' to będzie odpicie symetryczne A ?
21 lut 19:43
Jerzy:
A' to dopełnienie zbioru A
21 lut 19:46
5-latek: A'=(−∞,0>U<2,∞)
21 lut 19:46
Nieumiejącymatmy: oki, a jakby we wzorze było:
a B by pozostało takie samo? to jak się uporać z tym nowym A?
21 lut 19:50
Jerzy:
| x−2 | |
| − 1 < 0 i wspólny mianownik |
| x+1 | |
21 lut 19:52
Nieumiejącymatmy: to wyjdzie
−3x+1
21 lut 20:00
Nieumiejącymatmy: i dalej da się coś zrobić?
21 lut 20:01
5-latek: | −3 | |
| <0 to −3(x+1)<0 i rozwiązuj to |
| x+1 | |
21 lut 20:03
Nieumiejącymatmy: a czemu pomnożyłeś?
−3x−3 < 0
−3x < 3 /: (−3)
x > −1
dobrze?
21 lut 20:07