Wartość bezwzględna z parametrem
Toma: Dla jakich wartości parametru m równanie: ||x−1|−3|=m3 ma trzy rozwiązania?
Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, ktoś pomoże?
21 lut 18:07
5-latek: Narysuj wykres funkcji y=||x−1|−3| i tnij prosta y=m3
21 lut 18:09
Toma: Tylko, że nie za bardzo wiem jak narysować wykres funkcji y=||x−1|−3|
21 lut 18:12
yyhy: 1. y=x−1
2. y=|x−1| / to co ujemne w 1) odbić do góry
3. y=|x−1|−3 /to co w 2) o 3 w dół
4. y=||x−1|−3| /to co ujemne w 3) odbić do góry, reszte zostawic
21 lut 18:16
5-latek:

rysujesz y=|x−1| (czarny
(to umiesz
potem y=|x−1| obniżasz o 3 jednostki w dol i masz y=|x−1|−3 (niebieski
Potem na y=|x−1|−3 nakładasz wartość bezwzgledna (czyli to co pod osia OX wedruje nad os i
masz
y=||x−1|−3|
Dla y=3 masz 3 rozwiązania
ale to m musisz policzyć tak żeby m
3=3
21 lut 18:22
5-latek: Niepotrzebnie pisałem
21 lut 18:23
Toma: Okej to już mam a teraz jak przeciąć prostą y=m3?
21 lut 18:26
Toma: Nie odświeżylem i nie zobaczylem ale zrobiłem to samo u siebie w zeszycie
21 lut 18:26
Toma: Czyli m=3√3 ?
21 lut 18:29
5-latek: Mnie tak wyszlo
21 lut 18:34
Toma: Okej dzięki wielkie
21 lut 18:37