za
malpka: Bardzo prosze o sprawdzenie czy to dobrze zrobilam dzieki
mam wzor an=−n2−2n+5
a1=−12−2*1+5
a1=1−2+5
a1=4
a2=(−2)2−2*2+5
a2=4−4+5
a2=5
∑a1+a2=9
21 lut 18:06
Jerzy:
−12 = −1
21 lut 18:07
malpka: o i to zmienia postac rzeczy
21 lut 18:08
e: a1=−(1)2−2(1)+5
a1=−1−2+5
a1=2
a2=−(2)2−2(2)+5
a2=−4−4+5
a2=−3
S2=−3+2=−1
21 lut 18:08
malpka: a to z suma dalej jest dobrze?
21 lut 18:08
malpka: a to czemu −(2)2 jest na minusie pozniej wynik?
21 lut 18:17
e: bo minus stoi przed całym wyrażeniem, jeśli masz zapisane to tak:
−(2)2 to podnosisz do kwadratu tylko to co w nawiasie czyli 2 a minus przepisujesz
21 lut 18:19
malpka: aha kapuje
21 lut 18:20
malpka: a to na koncu moge tak zapisac ∑=−3+2=−1?
21 lut 18:21
e: Tak i to i to oznacza sumę.
21 lut 18:22
malpka: wiem co to oznacz hehe az taka ciemna to nie jestem
21 lut 18:23
19 latekkkkkkkkk: hej a co w tyjm zadanku pomozecie Liczby x, 3x, x2 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
dla dodatniej liczby x rownej ?
21 lut 18:30
e: 6x=x+x
2
5x=x
2
x
2−5x=0
x(x−5)=0
x−5=0
x=5
21 lut 18:33
marta: dany jest ciag geometryczny ktorego pierwszy wyraz jest równy −64 a drugi 48 .trzeci wyraz
tego ciagu jest rowny
9 mar 19:52