Rozwiąż nierówność:
kamikaze: (2x)2 − 17 * 2x−1 + 4 ≤ 0
21 lut 17:57
Jerzy:
podstaw: 2x = t i warunek: t > 0
21 lut 17:58
kamikaze: ale mimo tego to wygląda następująco:
t2−17*t−1+4
co daje
a= 1
b= −17
c=4
Δ=b2−4*a*c
Δ=289−16
Δ=273
√Δ=√273
chyba się dalej skrócić nie da, albo gdzieś błąd popełniłam, znając życie przy b.
no ale dalej
t1= (−b−√Δ)/2*a
t1=(17−√273)/2
t2= (−b+√Δ)/2*a
t2=(17+√273)/2
i dalej tylko podstawić pod
2x = t ?
21 lut 18:28
21 lut 18:31
21 lut 18:32
kamikaze: oki, dzięki, to teraz to bd tak:
a=1
c=4
√Δ=2
√14
czyżby znów jakiś błąd?
21 lut 18:54
21 lut 18:57
21 lut 18:58
kamikaze: kurde oki xdd już poprawiam
t2=8
i teraz podstawianie

2
x=t
t
1=2
x1
t
2=2
x2
8=2
x2
i co zrobić, by sam x został? jeszcze z czymś takim się nie spotkałam
21 lut 19:24
yyhy: 2
x=t
Jeżeli t=8 to 2
x=8=2
3 wiec x=3
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli t= |
| to 2x= |
| =2−1 więc x=−1 |
| | 2 | | 2 | |
21 lut 19:36
kamikaze: dzięki za pomoc
21 lut 19:46