matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownania rozniczkowe
adamus:
dy
Wiedząc, że y=x
3
+x
2
jest całką szczególną równania niejednorodnego x
+ 2y = 3x + 2
dx
wyznaczyć całkę ogólną tego równania.
21 lut 16:59
Mariusz:
x(3x
2
+2x)+2x
3
+2x
2
=5x
3
+4x
2
a to nie jest równe prawej stronie
dy
x
+2y=3x+2
dx
dy
x
+2y=0
dx
dy
x
=−2y
dx
dy
y
=−2
dx
x
dy
dx
=−2
y
x
ln|y|=−2ln|x|+C
C
y=
x
2
y(x)=C(x)x
−2
x(C'(x)x
−2
−2C(x)x
−3
)+2C(x)x
−2
=3x+2 C'(x)x
−1
=3x+2 C'(x)=3x
2
+2x C(x)=x
3
+x
2
+C
1
1
y=(x
3
+x
2
+C
1
)
x
2
C
1
y=x+1+
x
2
22 lut 23:57