trygonometria
ajax: Oblicz za pomocą wzorów redukcyjnych:
a)sin2(−13/6π)+cos2(7/4π)
21 lut 16:15
ajax: pomoże ktoś

?
21 lut 16:31
5-latek: w mierze kątowej nie byłoby problemu
Natomiast w mierze lukowej będą dla mnie
No ale może ktoś rzuci okiem
| | 13 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
sin(− |
| π)= sin(−1*2π− |
| π)= sin(− |
| π)= −sin |
| π=−sin30o=− |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 2 | |
Natomiast nie wiem jak rozpisać
jest to kat który miesci się o okresie 2π (bo taki okres ma funkcja y=cosx
21 lut 16:37
Jerzy:
| 7 | | 8 | | 1 | | 1 | |
| π = |
| π − |
| π = 2π − |
| π |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
21 lut 16:41
5-latek: W mierze kątowej jest to kąt 315o i moglbym go rozpisać jako cos(270+45)= sin45o
Moglby ktoś rozpisać miare lukowa tego cosimusa ?
21 lut 16:42
5-latek: dziekuje Ci
Jerzy
21 lut 16:44
Jerzy:
Masz powyżej
21 lut 16:44
5-latek: wiec tak
| | 7 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos |
| π= cos(2π− |
| π)= cos(− |
| π)= cos |
| π= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | √2 | |
21 lut 16:49
5-latek: Przerabiam teraz trygonometrie wiec lapie kazde zadanie z tego dzialu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
Teraz ( |
| )2+( |
| )2= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | √2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
21 lut 16:54
ajax: dziękuję serdecznie
21 lut 17:08