Oblicz piąty wyraz ciągu
Ktoś: Ciąg an jest określony w następujący sposób: a1=√5, a2=5, an=an−1*an−2 dla n≥3.
Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
Proszę o pomoc. Jak to obliczyć, oraz skąd wiedzieć czy ciąg ten jest arytmetyczny czy
geometryczny?
21 lut 16:07
Ktoś: Dodam że mi wychodzi odpowiedź 625√5, a wg klucza powinno być 625.
21 lut 16:10
5-latek: A musi być arytmetyczny lub geometryczny ?
to liczymy
a3= A2*a1= 5√5
a4= a3*a2= 5√5*5= 25√5
a5= a4*a3= 25√5*5√5= 625
21 lut 16:15
Eta:
a3=a2*a1=5√5
a4=a3*a2= 25√5
a5=a4*a3= 625
21 lut 16:16
Ktoś: Aha, w ten sposób... Faktycznie. Ja potraktowałem to jako ciąg geometryczny, obliczyłem q=√5,
po czym podstawiłem do wzoru: a5=a1*q3*a1*q2 i dlatego źle wyszło. Dzięki
21 lut 16:18
terefere: masz może klucz do tych zadań? tzn. do tej samej matury... bo też je rozwiązuje i by mi się
przydał....
23 lut 14:11
green_inferno: Mam, podaj emaila to Ci wyślę zdjęcia
25 lut 22:02
green_inferno: green
inferno = Ktoś
25 lut 22:02
terefere: lemon1617@interia.pl
29 lut 14:58