liczby naturalne, średnia geom i arytm
orzeszka: Suma dwóch liczb naturalnych jest równa 20, a ich iloczyn 64. Między średnią arytmetyczną
a geometryczną zachodzi warunek:
A. (a + b)/2 ≤ √ab
B. (a + b)/2 > 2√ab
C. (a + b)/2 = √ab + 2
D. (a + b)/2 = 2√ab
21 lut 15:51
Janek191:
a + b = 20 ⇒b = 20 − a
a*b = 64
a*( 20 − a) = 64
20 a − a
2 = 64
a
2 − 20 a + 64 = 0
Δ = 400 − 4*1*64 = 400 − 256 = 144
√Δ = 12
| | 20 − 12 | | 20 + 8 | |
a = |
| = 4 lub a = |
| = 16 |
| | 2 | | 2 | |
b = 16 lub b = 4
| a+b | |
| = 10 √4*16 = √64 = 8 |
| 2 | |
Odp. C
21 lut 16:04
orzeszka: dziękuję

!
21 lut 16:10