Postać kartezjańska
Mila: Obliczyć i podać wynik w postaci kartezjańskiej (kanonicznej)
21 lut 15:17
Benny: | | √6−√2 | | 5 | |
Jak dobrze pamiętam to |
| =cos |
| π. |
| | 2 | | 12 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
( |
| )49*(cos |
| π+isin |
| π)49 |
| | 2 | | 12 | | 12 | |
21 lut 15:21
Mila: A skąd to się wzięło?
21 lut 15:25
Benny: | 1 | |
| wyciągnąłem przed nawias. To co zostało w nawiasie zamieniłem na postać |
| 2 | |
trygonometryczną, aby łatwiej było potęgować.
21 lut 15:26
Mila: a jak zamienić na postać trygonometryczną?
21 lut 15:28
Benny: Ogólnie:
z=x+iy
|z|=
√x2+y2
Nie było na wykładzie?
21 lut 15:30
5-latek: Zmien nick bo jedna rozpoznawalna
Mila 
Pozdrawiam już jest na forum
21 lut 15:32
Mila111: przepraszam, w błąd bym wprowadziła, oczywiście kojarzę ją i nick wpisałam bez zastanowienia
21 lut 15:36
Mila111: | | 5 | | 5 | |
a teraz jak wyliczyć (cos |
| π +sin |
| π)49 ? |
| | 12 | | 12 | |
21 lut 15:38
Benny: Nie miałaś podanego wzoru?
(cosφ+isinφ)k=coskφ+isinkφ
21 lut 15:54
Mila111: miałam, ale mam problemy z wzorami redukcyjnymi
21 lut 16:01