Permutacje zbioru
Kar: Ile jest permutacji zbioru {1,2,3,4..,9} takich, że perm.(i)≠i dla i parzystych.
Czy rozwiązaniem będą tutaj permutacje wszystkich 9 elementów (9!) minus te wyniki kiedy
permutacja i=i ? Czyli po wypisaniu, mam 16 takich opcji, czyli odpowiedzią do zadania jest
9!−16? Coś mi się za duży ten wynik wydaje
21 lut 14:29
Kar: Ktoś ma pomysł?
21 lut 16:16
jc: Rozważ zbiory A2, A4, A6, A8.
A2 = permutacje takie, że 2 →2,
A4 = permutacje takie, że 4 →4,
A6 = permutacje takie, że 6 →6,
A8 = permutacje takie, że 8 →8.
Szukasz |Ω − A2 − A4 − A6 − A8|.
Stosujesz zasadę włączania−wyłącznia i masz wynik.
21 lut 20:29