funkcja wymierna
xxxy: | | 6 | |
Ile liczb całkowitych nalezy do zbioru wartosci funkcji f(x)= |
| ? |
| | |x|+2 | |
21 lut 13:54
wiatr: dzielniki liczby 6 czyli:
1,2,3,6
Jednak wiemy że mianownik jest ≥2 bo wartość bezwzględna jest zawsze większa lub równa zero.
Czyli dzielniki to będą 2,3,6 więc odp to 3.
21 lut 13:58
Janek191:

Odp. x = 0 lub x = − 1 lub x = 1 lub x = − 4 lub x = 4
Odp. 5 liczb całkowitych.
21 lut 14:08
Jerzy:
odpowiedź dobra .. uzasadnienie nie do końca
21 lut 14:09
Jerzy:
Janek191 ... pytają o zbiór wartości
21 lut 14:10
Janek191:
Faktycznie

Odp. 3
21 lut 14:11
Jerzy:
odpowiedź "wiatra" oczywiście: odp: 3
21 lut 14:12
xxxy: A czy mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego nie rozpatrujemy tu przypadków x≥0 i x<0 ?
21 lut 14:23
xxxy: A czy mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego nie rozpatrujemy tu przypadków x≥0 i x<0 ?
21 lut 14:23
Jerzy:
wyrażenie: IxI + 2 jest zawsze dodatnie
21 lut 14:24
wiatr: Gdyby pytali o dziedzine funkcji dla której zbiorem wartości są liczby całkowite
rozpatrywalibyśmy te warunki
21 lut 14:25