Trygonometria
Jases: | | √3 | |
Rozwiąż równanie sin(2x)=− |
| dla x∊<0;2π>. Wskaż poprawną odpowiedź |
| | 2 | |
21 lut 13:14
Jerzy:
2x = −600 + 2kπ ⇔ x = −300 + kπ
dla k = 1 x = −300 + 1800 = 1500
21 lut 13:20
Jases: w odpowiedziach mam jeszcze ze x=−30+kπ lub x=120+kπ
21 lut 13:24
Jerzy:
no tak .. 2x = −60o + 2kπ ⇔ x = −30o + kπ
lub 2x = (180o + 60o) + 2kπ ⇔ x = 120o + kπ
21 lut 13:28
Jerzy:
czyli dwa rozwiazania: x = 120o lub x = 150o
21 lut 13:31
Jases: | | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
odp jest x∊( |
| , |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
21 lut 13:40
Jerzy:
| π | | √3 | |
| = 60o i sin(2*60o) = sin120o = sin60o ≠ − |
| |
| 3 | | 2 | |
21 lut 13:46