Równania i zbieżności ciągów
xowadis: Witam, powtarzam ciągi i potrzebuję pomocy w paru zadaniach.
49.Dla jakich wartosci x szereg geometryczny o ilorazie q jest zbiezny?
a) q = 2x − 1 b) q = −12x2 + x + 12
50.Dla jakich wartosci x szereg geometryczny o ilorazie q jest zbiezny? Wyznacz jego sumę
a) 1 + 2x + 4x2 + 8x3 + ...
51. Rozwiąż równanie 1 + xx+3 + (xx+3)2 + ... = x2 + 13
53. Rozwiąż równanie
LIM (tg x + tg3 x +tg5 x + ... + tg2n−1 x) = √32
n−∞
Dziękuję z góry !
21 lut 11:35
21 lut 11:38
5-latek: zadanie 51
Po lewej masz nieskończony ciag geometryczny wiec wyznacz jego sume
21 lut 11:42
xowadis: 49 a) zrobiłem z resztą dalej mam problem
21 lut 12:10
5-latek: Zadanie nr 50
|2x|<1 to x<0,5 ⋀ x>−0,5
Wobec tego x∊(−0,5 , 0,5)
21 lut 12:40