geometria przestrzenna
xxx: mógłby ktoś mnie naprowadzić na trop

W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona na przeciwprostokątną AB dzieli ją na
odcinki długości: |AD|=9cm i |CD|=4cm. Odcinek EC jest prostopadły do płaszczyzny ABC.
Wiedząc, że pole trójkąta ABC jest o 26cm2 mniejsze od pola trójkąta ABE, oblicz odległość
punktu E od płaszczyzny ABC.
21 lut 10:56
===:
21 lut 11:14
===:
21 lut 11:15
xxx:

rysunek mam, ale nie wiem jak liczyć

mam nadzieję, że to dobry rysunek?
kąt ACB = 90*
21 lut 12:19
===:
zauważ, że trójkąty ABC i ABE mają wspólną podstawę
ich pola powierzchni różnią się o 26 ... to może policz jak się mają wysokości tych trójkątów
opuszczone na wspólną podstawę.
21 lut 12:33
xxx: P
ABC = P
ABE + 26
0, 5 * 13 * |CD| = 0,5 * 13 * |ED| + 26
|CD| = |ED| + 26
to do tego też doszłam, ale nie wiem co dalej
21 lut 12:41