matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosta
Dankos:
Udowodnij, że prosta opisana równaniem y=2x − 5 tworzy z dodatnią półosią osi OX kąt ostry o mierze α, która spełnia warunek α>60
o
Proszę o pomoc
21 lut 10:14
5-latek:
tg60=
√
3
≈1,73 tgα=2 wiec α>60
o
21 lut 10:28