zerknie ktoś na te zadanie?
kasia: Zerknie ktoś na te zadanie?
Wyznacz kąty α∊(−360stopni;360stopni) spełniające warunek:
a)sin α = sin 15 stopni
b)sinα= −15 stopni
c) tgα=tg85 stopni
21 lut 10:03
5-latek:

To jest wykres y=sin(x)
dla sin15
o=0,26 i niebieska to y=0,26
Widzisz ze w przedziale α∊(−360
o,360
o) masz 4 rozwiązania
czyli masz tak
sinα=15
o i sinα=180
o−15
o (to drugie to wzor redukcyjny sin(180−α)=sinα
3 rozwiązanie to sinα(−180
o−15
o)=sin(−195)= −sin195
o
4 rozwiązanie wyznacz sama
21 lut 10:24
kasia: W 4 będzie sinα(−360+15)=−345stopni
21 lut 10:45
5-latek: Tak .
Teraz masz sin(−15o)
Ter rozwiazania leza pod osia OX
Teraz niebieska bedzie pod osia OX i masz tez 4 rozwiazania
21 lut 10:48
kasia: Dziękuję bardzo 😏
21 lut 10:50
5-latek: Teraz tangens
Okres podstawowy to π i w przedziale (0,π) tangens ma tylko jedno rozwiazanie dodatnie
czyli bedzie
α=85o
α= 85+180o= 265o
Teraz w druga strone ale moze narysuj sobie wykres y=tg(x)
21 lut 10:58