wielomian
xpata: Wielomian W określony jest wzorem W(x)=x2 + mx + 4. Oblicz , dla jakich wartości parametru m
nierówność W(x)>W'(x) jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x.
W(x)= x2+mx+4
W'(x)= 2x+m
x2+mx+4>2x+m
x2+mx+4−2x−m>0
i w tym miejscu się zatrzymuję... pomoże ktoś?
21 lut 00:37
Eta:
x2+(m−2)x+4−m>0 −− parabola ramionami do góry
zatem nierówność jest spełniona dla x∊R ⇔ Δ<0
...............
21 lut 00:41
xpata: Δ<0
21 lut 00:46
Eta:
21 lut 00:54
Eta:
Δ<0
Δ= (m−2)2−4(4−m)= .......... = m2−12
m2−12<0 ⇔ m∊(−2√3, 2√3)
21 lut 00:59