Współrzędne wektora w bazie - niezrozumienie polecenia?
Karol: Witam,
Chciałbym prosić o pomoc, nie rozumiem o co pytają w treści zadania 2c:
http://zapodaj.net/212e070a4c7b5.png.html
Wyznacz współrzędne wektora (2,0,−1) w otrzymanej bazie. − tutaj domyślam się, że "otrzymana
baza" oznacza bazę składającą się z wektorów własnych liczonych w a).
Ostatnie zdanie: Wyznacz współrzędne tego wektora w bazie kanonicznej. − okej, muszę wyznaczyć
współrzędne jakiegoś wektora w bazie kanonicznej ((1,0,0), (0,1,0), (0,0,1)).
Ale co oznacza środkowe zdanie? Współrzędne wektora w bazie B wynoszą [2,0,−1]. ? czym jest ta
baza B? może to jednak baza B sklada się z wektorów własnych? zgubiłem się tu troszkę
21 lut 00:28
zyd: virus
21 lut 00:29
Karol: wirus? o czym mówisz?
21 lut 00:31
zyd: dobra , to byl zart zeby nikt nie wszedl Ci na linka i Ci nie pomógł tak jak mnie bo sa tu sami
antysemici
21 lut 00:32
Karol: chwilka.. czyżby chodziło o to, żeby wyznaczyć współrzędne punktu (2,0,−1) w bazie utworzonej z
wektorów własnych, następnie wyznaczyć wektor, którego współrzędne w tej samej bazie to
[2,0,−1], a następnie wyznaczyć współrzędnego tego wektora w bazie kanonicznej?
21 lut 00:34
jc: W punkcie (b) pytają o istnienie okreslonej bazy oznaczonej literą B = {v1, v2, v3}
W punkcie (c) pytają o przedstawienie wektora (2,0,−1) w bazie B,
czyli o liczby a1, a2, a3, takie, że
(2,0,−1) = a1 v1 + a2 v2 +a3 v3
W następnym zdaniu proszą o liczby c1, c2, c3, takie, że
2 v1 − v3 = c1 e1 + c2 e2 + c3 e3
e1 = (1,0,0), e1=(0,1,0), e3=(0,0,1)
21 lut 00:41
Karol: a B = {v1, v2, v3} to baza, gdzie v1, v2 i v3 to wektory własne? jeśli nie to czym są v1 v2 v3
?
21 lut 01:04
jc: Tak, to wektory własne.
21 lut 01:10