Ah te pochodne.
Kappa123: | | 12x2+4x+3 | |
Oblicz pochodną : |
| ? |
| | 4x2−4x−3 | |
| | 32x2+2x+3 | |
Wychodzi mi |
| czy to jest dobrze ? Na prawdę dużo liczenia i czy ą |
| | 4x2−4x−3 | |
jakieś łatwiejsze wzory na pochodną ?
20 lut 21:46
===:
... kiepsko to widzę
20 lut 21:56
5-latek: Czesc
=== 
Jak dużo liczenia to ja bym sobie to odpuscil .
Po co się meczyc
20 lut 21:58
Olek: Poszukaj wzoru na pochodną funkcji wymiernej, przekształć na postać iloczynową mianownik i
licznik, może się coś poskraca.. to jest kompletnie źle.. z wzoru na pochodne wymierne może
coś pykniesz.. Ale masz potężne braki.. Musiał by Ci ktoś porządnie wytłumaczyć..
20 lut 22:00
===:
WITAJ
MAŁOLACIE
20 lut 22:01
Mila:
Może najpierw podziel licznik przez mianownik.
(12x
2+4x+3): (4x
2−4x−3)=3
−(12x
2−12x−9)
============
16x+12
| | 4*(4x2−4x−3)−(4x+3)*(8x−4) | |
f'(x)=4* |
| |
| | (4x2−4x−3)2 | |
| | 16x2−16x−12−(32x2−16x+24x−12) | |
=4* |
| = |
| | (4x2−4x−3)2 | |
| | −16x2−24x | | −(64x2+96x) | |
=4* |
| = |
| |
| | (4x2−4x−3)2 | | (4x2−4x−3)2 | |
20 lut 22:06
Kappa123: | | −64x2−368x−192 | |
wyszło mi |
| |
| | (4x2−4x−3)2 | |
20 lut 22:17
Mila:
Przecież masz obliczone, sprawdzaj z moimi obliczeniami.
20 lut 22:41
Eta:
Po co tu kombinować ? ( takie mnożenia wykonują nawet gimnazjaliści

Mianownik =(4x
2−4x−3)
2 i x∊R \ {−0,5 ; 1,5}
Licznik=(24x+4)(4x
2−4x−3)−(8x−4)(12x
2+4x+3)=
= 4[(6x+1)(4x
2−4x−3)−(2x−1)(12x
2+4x+3)]=
=4(24x
3−24x
2−18x+4x
2−4x−3 −24x
3−8x
2−6x+12x
2+4x+3) = 4(−16x
2−24x)= −32(2x
2+3x)
| | −32(2x2+3x) | |
f'(x)= |
| |
| | (4x2−4x−3)2 | |
20 lut 23:19