trygonometria
Patrycja: oblicz tgx wiedząc, że 3sinx = 2(1−cosx)
bardzo proszę o wytłumaczenie
20 lut 21:21
Eta:
Ze wzorów
| 1−cosx | | x | | | |
| = tg |
| i tgx= |
| |
| sinx | | 2 | | | |
| | x | | 1−cosx | | 3 | |
3sinx=2(1−cosx) ⇔ tg |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | sinx | | 2 | |
to tgx= ...............
dokończ
20 lut 21:36
Patrycja: Eta, skąd te wzory?
20 lut 21:54
5-latek: Traktujac x jako kat polowkowy 2x mamy ten wzor na tgx
20 lut 21:56
Patrycja: nie wiedziałam, że można w taki sposób przekształcać te wzory
20 lut 22:00
Patrycja: tylko, że nie rozumiem jeszcze skąd ten 1szy wzór.
bo mamy, ale tgx = sinxcosx
20 lut 22:02
5-latek: | | x | | sinα/2 | | 2sinα/2*sinα/2 | | 2sin2α/2 | |
tg |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | cosα/2 | | 2sinα/2*cosα/2 | | 2sinα/2*cosα/2 | |
| | α | |
zewzoru sin |
| = ±√(1−cosα)/2 mamsz 2sin2α/2= 1−cosα |
| | 2 | |
natomiast 2sinα/2*cosα/2=sinα
20 lut 22:17
5-latek: pomyliłem oznaczenia
Albo zamiast α wpisz wszędzie x
20 lut 22:19