Napisz rownanie stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach
Misiek13141: Napisz rownanie stycznych do wykresów podanych funkcji we wskazanych punktach ktoś mogłby mi
wytłumaczyć

\
f(x)=1/x, (1,f(1))
f(x)=ln(x2+e) , (0,f(0))
20 lut 21:13
===:
f(1)=1 zatem punkt styczności to S=(1, 1)
f'(1)=−1
szukana styczna ma zatem współczynnik kierunkowy a=−1 i przechodzi przez punkt S=(1, 1)
czyli y−1=−1(x−1) ⇒ y=−x+2
20 lut 21:49
Misiek13141: dzieki
20 lut 21:57
===:
z drugim poradzisz sobie?
20 lut 22:09
Misiek13141: Jeśli mozesz to wolał bym żebyś rozpisał/a to bym był pewien czy dobrze to robie
20 lut 23:05
===:

f(x)=ln(x
2+e)
f(0)=lne=1
f'(0)=0 Twoja styczna ma zatem współczynnik równy 0 (stała) i przechodzi przez (0, 1)
y=1
20 lut 23:27
5-latek: No i co Misiek upewniles się ze masz dobrze ?
21 lut 08:32
Misiekq: A czemu tam jest 2x
21 lut 09:03
===:
bo Twoja funkcja to f(x)=ln(x2+e) a nie ln(x)
21 lut 09:23
Misiekq: Ok dzięki
21 lut 11:52