Oblicz, wiedząc, że sin( x + π/4 ) = 3/4 i x∊ (o;π/4)
xfz: Oblicz, wiedząc, że sin( x + π/4 ) = 3/4 i x∊ (o;π/4)
a) sin (π + 2x)
moje obliczenia:
sin( π + 2x) = sin2 (x + π/2) = 2sin(x+ π/2) cos (x+ π/2) =
20 lut 20:50
5-latek: | | π | | π | |
czy przyda sie tu wiadomosc ze sin( |
| +x)= cos( |
| −x) |
| | 4 | | 4 | |
Niech moze ktos to rozwiaze .
21 lut 10:40
5-latek:
21 lut 10:59
Benny: sin(π+2x)=−sin(2x)
| | π | | π | | π | |
sin(x+ |
| )=sinx*cos |
| +cosx*sin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
21 lut 11:55
5-latek: Czesc.

Bardzo dziekuje . jeszcze się trochę łapie na tych wzorach redukcyjnych .
21 lut 11:59
Benny: Cześć

Co aktualnie przerabiasz?
21 lut 12:01
5-latek: No wlasnie trygonometrie

Wzory redukcyjne , wzory ogolnie i wykresy .
masz może gdzies w notatkach zadania rozwiązane na wyznaczenie okresowości tych funkcji ?
21 lut 12:08
21 lut 12:34
5-latek: Te poradniki z info to mam wszystkie (kiedyś wykupiłem abonament )
Chodzi o to zebym mial rozwiązanych pare przykladow
21 lut 12:43