Ciąg geometryczny - dowód
Smule: Wykaż, że
8/(√3) + 8/3 + ... 8/(31007) + 8/(31007*√3) < 11
Jak to zrobić ? Kombinuję, że może by pokazać, że ponieważ jest to ciąg geometryczny, którego
sumę można obliczyć z wzoru, a liczba wyrazów to n = 2015, to mianownik tego wzoru (1 −
1/({3}2015) przy dużych potęgach dąży do 0, na podstawie analizy funkcji wykładniczej,
gdzie jego podstawa należy od (0, 1) i wtedy potraktować to wartość jako 0 ale nie wiem czy to
może być zaliczone.
20 lut 20:50
Smule: [..] to licznik tego wzoru (1 − (1/(√3)2015) * przepraszam za błąd
20 lut 20:52
Olek: Ja bym z pierwszych dwóch wyrazów obliczył iloraz, później utworzył wzór na ciąg i obliczył
który to jest wyraz ten ostatni w sumie i podstawił do wzoru na sumę.. ale wydaje mi się że
jest prostszy sposób
20 lut 20:59
Smule: ja to tak zrobiłem, S = 8*(1 − 1/(√32015)) dzielone przez √3*(1 − √3))
20 lut 21:05
Smule: doszedłem do tego ale nie widzę sposobu żeby licząc wykazać że to jest <11 przynajmniej dla
mnie dlatego zrobiłem to tak jak wyżej, ale nie wiem czy to prawidłowe rozwiązanie
20 lut 21:06
===:
po co ty "ćkasz" te nawiasy kiedy trzeba i nie trzeba

Sam w nich się gubisz.
Masz sumę dość prostego nieskończonego ciągu ... TYLKO ZAPISZ GO PORZĄDNIE

!
20 lut 21:13
Smule: on nie jest nieskończony...
20 lut 21:14
===:
I CO TO ZMIENIA
20 lut 21:20
Smule: no to jak mam to zapisać ?
20 lut 21:27
===:
Suma tego co masz po lewej stronie jest mniejsza od sumy nieskończonego ciągu
(zarówno a
1>0 jak i 0<q<1)
| | | | 8 | |
a suma nieskończonego ciągu to S= |
| = |
| |
| | | | √3−1 | |
| | 8 | |
a |
| <11 więc w czym problem  |
| | √3−1 | |
20 lut 21:29
Smule: ok dzieki wielkie kumam
20 lut 21:33
===:
to się cieszę
20 lut 21:35