;;
bartlomiej : Ile liczb całkowitych spełnia nierówność
x2−16x2−11x+28≤ 0
u gory jest x2−16 a na dole x2−11x+28
mi wychodzi 9 liczb a w odp jest 10 wiec co jest ?
20 lut 20:19
bartlomiej : ee chodzi tu o rozwiazanie x2−16 ≤0 ?
20 lut 20:20
Janek191:
Trzeba rozłożyć licznik i mianownik na czynniki i skrócić
20 lut 20:24
bartlomiej : a to x2−16 ≤0 nie wystarczy to nie tak sie robi ? i mian.≠0?
20 lut 20:25
Janek191:
| ( x − 4)*(x + 4) | |
| ≤ 0 ; x ≠ 4 i x ≠ 7 |
| ( x − 4)*( x − 7) | |
20 lut 20:26
Janek191:
(x + 4)*( x − 7) ≤ 0
x
1 = − 4 x
2 = 7
więc
x ∊ < − 4 , 7 > \ {4, 7 } = < − 4 , 4 ) ∪ ( 4 ; 7 )
==================================
20 lut 20:29
bartlomiej : dziekowac Janek

dobranocka
20 lut 20:34