proszę o sprawdzenie
anna: rozwiąż nierówność √x2−16x+64 + x ≤ 7 + √x2 + 6x +9
moje rozwiązanie
Ix−8I − Ix+3I≤7 − x
dla x∊ (−∞; −3) x ∊ (−∞;−3)
dla x ∊ <−3 ;8) x∊ <2:8)
dla x∊ < 8 ; +∞) x ∊ <8 ;18>
czyli x ∊ (−∞; −3) ∪ <2 ; 18>
20 lut 19:36
yht:
niestety źle
źle masz pierwszy przedział x∊(−∞,−3) tutaj powinno być x∊(−∞,−4>
drugi przedział też źle − powinno być x∊<−2,8)
a rozw całej nierówności to x∊(−∞,−4> ∪ <−2 ; 18>
20 lut 21:26
anna: słusznie
dziękuję bardzo
20 lut 21:43
anna: Dla jakich wartości parametru m nierówność
(m2−1) * 25x −2(m−1)*5x +2>0
jest spełniona przez każdą liczbą rzeczywistą x
tutaj podstawiłam
t = 5x dla t>0
(m2−1)*t2 − 2(m −1)t +2 >0
Δ = −4m2 −4m+9=0
Δm= 16+144=160
√160 = 4√10
nie wiem czy dobrze zaczęłam
20 lut 22:02
yht:
ogólnie sposób ok, ale zła Δ
ja mam Δ = −4m2−8m+12
21 lut 18:03