xxx
bartlomiej : Ile punktów wspólnych ma prosta y=x z wykresem funkcji f(x)=|2−2x|/|x−4|
20 lut 19:29
Janek191:
Rozwiąż równanie
| | I 2 − 2 x I | |
x = |
| |
| | I x − 4 I | |
20 lut 20:02
bartlomiej : tylko wiesz to jest pytanie za 1 pkt .... no wiesz nie da sie prosciej ...bo to zajmie dlugo
czasu ..nie da sie tego prosciej ?
20 lut 20:15
bartlomiej : to co da sie >

20 lut 20:32
5-latek:

Da się zrobić inaczej
| | |2−2x| | | −6 | |
f(x)= |
| = | |
| −2| |
| | |x−4| | | x−4 | |
| | −6 | |
wiec rysujesz f(x)= |
| −2 (czarny |
| | x−4 | |
| | −6 | |
to co pod osia OX odbijasz nad os i masz wykres f(x)=| |
| −2| (niebieski |
| | x−4 | |
Czerwony to y=x i widzisz ze przecina wykres niebieski w 3 punktach
Może prościej jest ?
20 lut 22:58
bartlomiej : moze

dzieki tylko wiesz to pytanie za 1pkt i zorwiazywac takie zad za 1 pkyt sie nie oplaca
20 lut 23:12
5-latek: Może i nie oplaca się ale co zrobisz jak ten jeden punkt zabraknie CI do 30%?
21 lut 08:36
pies: mozesz pokazac jak to przeksztalciles
21 lut 17:29
5-latek: jest taka wlasnosc wartości bezwzlednej
Wobec tego nasza funkcje f(x) mogę zapisac tak
| | 2−2x | |
f(x)= | |
| | a to co teraz mam w module to jest funkcja wymierna |
| | x−4 | |
| | 2−2x | |
Teraz funkcje y= |
| przekształcimy do postaci kanonicznej |
| | x−4 | |
Ja sobie to normalnie dziele
czyli (2−2x):(x−4)
Zauwaz ze 2−2x=−2x+2 (teraz mi będzie się lepiej dzielic
bo mam tak
(−2x+2):(x−4)= −2
+2x−8
==========
0 −6 (reszty ) juzz dalej nie podzielę
| | −6 | |
czyli z dzielenia dostałem −2+ |
| |
| | x−4 | |
Postac kanoniczna jest taka
Wiec zapiszmy ta funkcje tak
TEraz to należy wziąć w modul i zrobić wykres
21 lut 17:47
pies: ooo tak ladnie ale dlaczego −6
czyli z dzielenia dostałem −2+
x−4
21 lut 17:49
pies: yyy no wiesz podzieliles i zapisales w takiej dziwnej podstaci(kanon)
21 lut 17:51
5-latek: dlatego ze (−2)*(−4)=8 a jak przenosisz pod kreske to zmieniasz znak wiec będzie (−8) i
2−8=−6
21 lut 17:52
5-latek: Postac kanoniczna jest po to żeby latwiej było narysować wykres
Maszz od razu równanie asymptoty pozionej i pionowej
21 lut 17:54
pies: ni nie o to mi chodzi 5 latku tylko podzieliles i jest tak (−2x+2):(x−4)=−2 r −6 i ty jakos to
zapislaes jak?
21 lut 17:56
pies: bo wiesz podzieliles i zostalo ci 2 i −6 jak to sie wogole zapisuje HELP 5latku prosze
21 lut 18:12
5-latek: Dzielisz tak samo jak ulamki np. 10:4= 2 i r2
21 lut 18:15
pies: no wlasnie czyli co zostaje to troche dziwne
21 lut 18:20
pies: kto mi to wytlumaczy skad z dzielenia (−2x+2):(x−4) wyszlo −6/x−4 −2
21 lut 18:35