Potęgowanie macierzy
Karol: Witam,
Jaka jest zasada przy podnoszeniu macierzy do potęgi? Chodzi mi o jakiś wzór lub coś tego typu,
bo mam podane odwzorowanie f i polecenie
Wyznaczyć f
476(2,0,−1)
domyślam się że trzeba macierz tego odwzorowania podnieść do 476 potęgi i wynik pomonożyć razy
wektor (2,0,−1). No ale nie wiem jak podnieść do tak wysokiej potęgi, pomocy
20 lut 19:12
jc: A jak wygląda Twoje przekształcenie?
Jeśli x −> 3 x, to miałbyłbyś 3476 x, to dla x= 7, byłoby to 3476 7, więc strasznie dużo.
20 lut 19:58
Karol: f(x,y,z) = (y+z, x+z, x+y)
ułożyłem sobie z tego macierz:
0 1 1
1 0 1
1 1 0
i nie bardzo wiem jak taką macierz podnieść do 476 potęgi
20 lut 20:33
jc: (2,0,−1) = (1/3) (1,1,1) + (1/3) (5,−1,−4)
f(1,1,1) = 2 (1,1,1)
f(5,−1,−4) = − (5,−1,−5)
fk (2,0,−1) = 2k (1/3) (1,1,1) + (−1)k (1/3) (5,−1,−4)
Sprawdź i odpowiedz, czy jest dobrze.
Czy na pewno niczego nie pomyliłeś?
20 lut 21:24
jc: Oczywiście f(5,−1,−4) = −(5,−1,−4)
Ze względu na to, że 2476 jest ogromną liczbą, podejrzewam, że wektor (x,y,z), na który
działasz, jest taki, że x+y+z=0. wtedy f(x,y,z) = −(x,y,z).
20 lut 21:44
jc: Zasada − o ile to możliwe, wykorzystujesz wektory własne
20 lut 22:29