Proszę o pomoc
hani: Na deltoidzie o polu równym 28 opisano okrąg o promieniu 4. Oblicz obwód deltoidu.
Mam na razie to:
a, b − boki deltoidu
P=28 − pole deltoidu
R=4 − promień okręgu
Jedna z przekątnych deltoidu wpisanego w okrąg jest równa długości jego średnicy
(czyli deltoid składa się z dwóch trójkątów prostokątnych), a więc:
a2+b2=(2R)^
a*b=28
ale z tego mi wychodzą dziwne liczby a powinno wyjść 4√30
20 lut 18:46
hani: up
20 lut 19:49
Mila:

a
2+b
2=(2r)
2⇔
a
2+b
2=64
a*b=28
(a+b)
2−2ab=64⇔
(a+b)
2=64+2*28
(a+b)
2=120
a+b=
√120
a+b=
√4*30
a+b=2
√30
2(a+b)=4
√30
==========
20 lut 20:02
hani: Dziękuję, mam tylko pytanie, skąd Ci to wyszło (a+b)2−2ab=64 ?
20 lut 20:05
Mila:
(a+b)2=a2+2ab+b2
a2+b2=(a+b)2−2ab
20 lut 20:07
hani: a faktycznie ; p dziękuję
20 lut 20:09
Mila:
20 lut 20:11