cc
bartlomiej : ile liczb calkowitych nalezy do zbioru wartosci funkcji 6IxI+2
20 lut 18:46
Jerzy:
5
20 lut 18:49
yht:
|x| ≥ 0
|x| + 2 ≥ 2
do przedziału 0≤y≤3 wchodzą cztery liczby całkowite: 0, 1, 2, 3.
20 lut 18:51
bartlomiej : acha no nie prawda

2 3 6 v 12 jak to zrobic
20 lut 18:52
bartlomiej : odp jest 3 wiec macie zle
20 lut 18:53
yht:
| | 1 | | 1 | |
0 < |
| ≤ |
| i dalej tak jak u mnie |
| | |x|+2 | | 2 | |
...
| | 6 | |
0 < |
| ≤ 3 czyli tylko 1, 2, 3 bez zera |
| | |x|+2 | |
20 lut 18:56
Jerzy:
Tak 3 (3,2,1)
20 lut 19:05
bartlomiej : ale o co chodzi z tym rozwiazaniem jak to zrobiliscie dlaczego 1/2 6/ 2

?
20 lut 19:19
yht:
masz |x|+2 takie coś dla dowolnego x jest ≥ 2
≥ 2 czyli należy do przedziału <2,+
∞)
wyobraź sobie że x=157, wtedy |x|+2 = 159
| | 1 | | 1 | |
a ile będzie wynosić wtedy |
| ? no |
| czyli baardzo mała liczba na plusie |
| | |x|+2 | | 159 | |
podobnie np dla x=−880
| | 1 | | 1 | |
masz |x|+2=882 zatem |
| = |
| bardzo mała liczba na plusie |
| | |x|+2 | | 882 | |
a dla x=0
masz |x|+2 = 2
zauważ że zawsze wyjdzie coś małego na plusie, ale 0 nigdy nie wyjdzie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dlatego wartość ułamka |
| zawiera się w przedziale 0 < |
| ≤ |
| |
| | |x|+2 | | |x|+2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a szóstki pojawiły się po pomnożeniu nierówności 0 < |
| ≤ |
| przez 6 |
| | |x|+2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
6*0 < 6* |
| ≤ 6* |
| |
| | |x|+2 | | 2 | |
pytania ?
20 lut 19:35
Jerzy:
Mianownik musi być: 2,3 lub 6
20 lut 19:35
bartlomiej : dziekuje bardzo
20 lut 20:34