Odwzorowanie liniowe
Karol: Wyznacz odwzorowanie liniowe będące symetrią osiową względem prostej l.
x=0+0t
l: y=0+0t
z= −1+2t
Moje rozwiazanie:
http://zapodaj.net/7d4ca286ca602.jpg.html
Czy dobrze to zrobilem? podpunkt b)
Jeśli źle, to jak to trzeba zrobić?
20 lut 18:05
Karol: Znalazłem jeden błąd, pod koniec powinno być, że z0 ' = z0 , czyli odwzorowanie miałoby wzór
f(x,y,z) = (−x, −y, z) . To jest poprawnie wszystko?
20 lut 18:08
jc: o.k.
tylko dlaczego tak dziwnie opisujesz oś OZ, zamiast po prostu: x=y=0, z=t ?
20 lut 19:28