permutacje
Ula: Pytanie tylko czy dobrze zrobiłam zadanie.
Mam permutację, którą mam podnieść do potęgi 2016
1 2 3 4 5
2 4 5 1 3
Rozkładam ją na cykle, dostaję rząd 6
2016:6 bez reszty więc dostanę permutację identycznościową, tak?
20 lut 17:49
jc: Tak.
20 lut 17:53
Ula: Jeszcze pytanie, jeśli miałabym reszty np 3 to powinnam to "na piechotę" poskładać?
20 lut 17:55
jc: To byś miała permutację do potęgi 3.
20 lut 18:13
jc: Powiedzmy, że gn = e, k=n t + r. Wtedy gk=(gn )t gr = et gr = e gr = gr
e − element neutralny
20 lut 18:31