Prawdopodobieństwo całkowite
Miki: Cztery maszyny M1, M2, M3 i M4 produkują żarówki. Maszyny M1, M2 i M3 wyprudukowały taką samą
liczbę żarówek, maszyna M4 − dwa razy więcej niż każda z pozostałych. M1 i M2 produkują po 2%
wadliwych żarówek, M3 i M4 po 4%. Wszystkie wytworzone żarówki znajdują się w magazynie.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybarana z magazynu żarówka jest wadliwa, jeśli nie
została wyprodukowana przez maszynę M1.
Proszę o pomoc bo licze tak : 0,2*0.02 + 0,2*0,04 + 0,4*0,04, liczę tak bo usunąłem wszystkie
żarówki od maszyny M1 i nwm co robię źle
20 lut 16:52
Mila:

Każda z maszyn M
1,M
2M
3 produkuje n żarówek
2n−liczba żarówek wyprodukowana przez maszynę M
4,
3*n+2n=5n − liczba żarówek w magazynie
A− losowo wybrana z magazynu żarówka jest wadliwa,
jeśli nie została wyprodukowana przez maszynę M1.
A
i− wadliwa żarówka wyprodukowana przez maszynę M
i, i=1,2,3,4
B−wybrana żarówka jest wadliwa
| | 0.2*0.02+0.2*0.04+0.4*0.04 | |
P(A)= |
| |
| | 0.2*0.02+0.2*0.02+0.2*0.04+0.4*0.04 | |
20 lut 20:38