trudne okropne i zle zadanie
bartlomiej : Ix−1IIx−2I>x−1
u gory i nadole jest w.bezwzgledna
jak to zrobic ?
licze m zerowe
x−1=0 x−2=0
x=1 x=2
dziedzina x−2≠
x≠2
i co mialem zrobic tabelke i bylyby 3 przedzialy ale x≠2 co teraz
20 lut 16:38
Miki: nie licz miejsc zerowych najpierw zdejmij wartość bezwzględną, czyli w jednym przypadku bedzie
bez zmian a w drugim zamist x−1 bedzie −x+1/−x+2
20 lut 17:17
Miki: zamiast x−1/x−2
20 lut 17:17
bartlomiej : jak mam nie liczyc miejsc zerowych jak ttu beda 3 przedialy
20 lut 17:19
5-latek: ja robie tak
Dla x≠2 |x−2| jest zawszse dodatnia
wiec mogę pomozyc obie strony nierownosci przez |x−2| nie obawiając się ze zmienimy zwort
nierownosci
Mamy wiec
|x−1|>x−1*|x−2|
teraz przedzialy
1. (−∞ 1)
2.<1,2)
3. <2 ∞)
Wiec rozwiązuj sobie
20 lut 17:30
5-latek: Poprawiam zapis
Ma być
|x−1|>(x−1)*|x−2|
20 lut 17:33
bartlomiej : dziekowac

a jakbym to po prostu zrobil w przedzialach i pomnozyl razy to co w mian do
kwadratu to tez wyjdzie tak?
20 lut 17:38
bartlomiej : no chyba nie bardzo te przedaialy skoro x≠2 to jak moze byc <2,+00)
20 lut 17:40
5-latek: Jeśli w tym przedziale wyjdzie ze rowzaniem będzie tez x=2 to ta dwojke odrzucasz
20 lut 18:20