sss
bartlomiej : wyznacz wartosci m dla ktorych wykresy funkcji f i g nie maja pkt wspolnych
f=m/x g=m−x
odp:
m(m−4)<0
odp jest m∊<0,4) why?
20 lut 16:25
5-latek: należy rozwiazac równanie
20 lut 17:04
bartlomiej : no to wlasnie zrobilem ale nie wiem ...to jak tozrobic mi wyszlo m(m−4)<0
a odp jest m∊<0,4)
20 lut 17:05
bartlomiej : prosze o pomoc
20 lut 17:48
bartlomiej : help
20 lut 18:54
yht:
czyli inaczej: dla jakich (m) równanie f=g nie ma rozwiązań
m = x(m−x)
m = mx − x
2
x
2−mx+m=0
równanie nie ma rozwiązań gdy Δ<0
a=1, b=−m, c=m
Δ=(−m)
2−4*1*m=m
2−4m
Δ<0 → m
2−4m<0
m(m−4)<0 → m∊(0,4) i taka będzie wg mnie odp. a nie m∊<0,4) bo dla m=0 masz f=0 oraz g=−x a
takie funkcje mają (jeden) punkt wspólny
20 lut 19:01
bartlomiej : no wlasnie ze odp jest <0,4)
20 lut 19:17
bartlomiej : to co w odp jest zle



naprawde? bo taka jest odp
20 lut 19:22
yht:
tak, w odp jest źle
20 lut 19:26
bartlomiej : dziekuje bardzo
20 lut 19:29