Przygotowanie do matury #32
The City:
Możecie na to rzucić okiem i powiedzieć o co tu chodzi?
Nie mogę się połapać w tym kiedy czego powinienem używać − mnożenia, symbolu newtona itd.
W urnie jest 12 kul: 8 białych i 4 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 3 kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy:
a) tylko kule białe
b) 2 kule białe i 1 czarną
Moje obliczenia:
a)
SPOSÓB 1.
| | 8 nad 3 | | 56 | | 14 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| //dobra odp. |
| | 12 nad 3 | | 220 | | 55 | |
SPOSÓB 2.
|Ω| = 12*11*10 = 1320
|A| = 8*7*6 = 336
| | 336 | | 14 | |
P(A) = |
| = |
| //dobra odp |
| | 1320 | | 55 | |
b)
SPOSÓB 1.
| | (8 nad 2)(4 nad 1) | | 28 | |
P(B) = |
| = |
| //dobra odp |
| | 12 nad 3 | | 55 | |
SPOSÓB 2.
|Ω| = 12*11*10 = 1320
|B| = 8*7*4 = ... i już widać, że będzie źle
8*7 wziąłem z dwóch białych, a 4 z jednej czarnej..
nie mnożę tego razy 3!, bo kolejność tutaj chyba nie ma znaczenia..
za to jakby pomnożyć to razy 3 to odpowiedź będzie dobra...
nie rozumiem tego
20 lut 15:59
jc: Bo kulę czarną możesz wylosować za pierwszym, drugim lub trzecim razem − 3 możliwości.
Dlatego musisz pomnożyć przez 3.
W pierwszym sposobie wyciągasz od razu 3 kule, w drugim po kolei.
20 lut 16:07
Jack: wlasnie dlatego ze kolejnosc nie ma znaczenia to mnozysz razy 3!
20 lut 16:07
The City:
jc − to im chodzi o to, że ja te 2 kule białe i 1 czarną mogę "ułożyć" na 3 sposoby, bo
białe traktują jako jedno? normalnie jakbym miał 3 różne elementu to 3!, a nie *3?
Jack − ja to widzę jakoś tak − jak kolejność nie ma znaczenia to (1,2) jest tym samym co
(2,1) więc jest 1 kombinacją, jakby miało mieć to znaczenie czy jest 1,2 czy 2,1 to wtedy
mnożyłbym razy 2! To nie jest tak?
20 lut 16:13
The City:
To może inaczej.. kiedy powinienem mnożyć razy x! ?
Mam np. takie zadanie
W urnie jest pięć kul o numerach: 1,2,3,4,5. Losujemy kolejno cztery kule, zwracając za każdym
razem wylosowaną kulę do urny. Oblicz prawdopodobieńśtwo tego, że pierwsze dwie wylosowane
kule mają takie same numery.
na pierwszych 2 polach jest ? kombinacji, a na pozostałych 2 polach jest 52 kombinacji
i teraz nie wiem na jakiej podstawie ustalać, czy zamiast ? wstawić 5 czy 5*2!
20 lut 17:03
Jack: Ja chyba sie nie powinienem wypowiadac na temat prawdopodobieństwa bo sam sie nie znam...
Ale w tamtym przypadku widze to tak ze wybierasz na iles sposobow czarnne, na iles biale i
mnozysz razy 3! Zeby je wymieszac
20 lut 17:17
jc: Jeszcze raz. Kule są odróżnialne.
Pierwszy sposób − losujemy od razu 3 kule − szczegóły jak w rozwiązaniu.
Drugi sposób − losujemy po kolei.
B B C 8*7 * 4
B C B 8*7 * 4
C B B 8*7 * 4
Gdyś losował 4 razy, a intreresowałoby nas wylosowanie 2 białych i 2 czarnych kul mielibyśmy
| | | |
II sposób: 8*7 * 4*3 * | / (12*11*10*9) |
| | |
20 lut 17:46
The City:
Więc ja 1 sposobem wybieram wybierałem wszystkie za razem, a 2 sposobem każdą po kolei i stąd
problem z tym, że nie miałem kombinacji już między tymi wybranymi i musiałem je "domnożyć" do
2 sposobu?
Jeżeli tak to wreszcie to zrozumiałem za co dzięki serdeczne

pozostaje tylko jedna rzecz − dlaczego nie rozróżnia się białych i są obie jako B, a nie są
jako B
1 i B
2?
20 lut 19:05
jc: Rozróżnia się kulę. B C B to tylko schemat pod który podpada 8*7 * 4 możliwości.
20 lut 19:13
The City:
jeżeli się rozróżnia to dlaczego nie jest 3! kombinacji, tak jakby było gdyby mieć np. zieloną,
czerwoną i niebieską?
20 lut 19:17
jc: Po kolei. Wybirasz 2 miejsca dla kul białych i jedno dla czarej − możesz to zrobić na 3
sposoby.
Wypałniasz miejsce dla czarnej kuli − możesz to zrobić na 4 sposoby.
Wypełniasz pierwsze miejsce dla białej kuli − 8 sposobów, oraz drugie − już tylko 7 spsobów.
Razem 8*7 * 4 * 3.
20 lut 19:50
The City:
Sęk w tym, że nie rozumiem, dlaczego mamy:
BBC
BCB
CBB
zamiast
B1 B2 C
B1 C B2
C B1 B2
B2 B1 C
B2 C B1
C B2 B1
czy to wynika z treści?
20 lut 19:57
The City:
czyli nie rozumiem tylko tej części:
"Wybirasz 2 miejsca dla kul białych i jedno dla czarej − możesz to zrobić na 3 sposoby."
20 lut 19:58
jc: Na ile sposobów można ułożyć 2 białe kule (wybrane z 8 kul) i 2 czarne wybrane z 4.
Dalej liczysz, jak lubisz.
Ja liczyłem tak wybrałem dwa miejsca dla białych i jedno dla czarnych, a potem wypełniłem.
Gdybyś miał ułożyć 3 białe kule, mógłbyś położyć na pierwszym miejscu 1 z 8 (8 sposobów), na
drugim miejscu 1 z 7 (tyle zostało, 7 spsobów), a na trzecim miejscu 1 z 6 (6 sposobów).
Razem 8*7*6.
20 lut 20:06
The City:
No właśnie.. ale Ty wybrałeś 2 miejsca dla białych i jedno dla czarnej co daje 3 kombinacje, a
jakby wybrać osobno 2 miejsca dla białych i jedno dla czarnych to daje 3! kombinacji − tak jak
rozpisałem.. i tego nadal nie rozumiem
20 lut 20:10
jc: Masz 3 pudełka.
Wkładasz 2 białe kule i deną czarną do tych 3 pudełek.
Wszystkie układy dzielą Ci się na 3 podzbiory.
Rozpatrzmy taki przypadek (dwa pozostałe są podobne).
Chcesz umieścić w pierwszym i drugi pudełku białą kulę,a w trzecim czarną.
Na ile sposobów to możesz zrobić?
20 lut 20:17
The City:
Jeżeli mam 2 białe i 1 czarną, to wkładając do 1 i 2 białą, a do 3 czarną − na jeden..
ja dotąd patrzyłem na białe tak jakby one były jeszcze jakby dodatkowo ponumerowane.. i jeżeli
to jest błędne to już wszystko rozumiem...
20 lut 20:24
jc: Zamień 8 na 3,a 4 na 2 i zapisz wszystkie przypadki.
20 lut 20:46
The City:
W urnie jest 5 kul: 3 białe i 2 czarne. Z urny losujemy bez zwracania 3 kule.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy 2 kule białe i 1 czarną.
|Ω|=5*4*3=60
|A| = 3*2 (białe) *2 (czarna) *3 (kombinacje między nimi − bbc, bcb, cbb) = 36
20 lut 21:08
kyrtap: to jest twoje rozwiązanie?
20 lut 21:40
20 lut 21:44
The City:
kyrtap − wpadłeś się ponabijać?
Eta − będziesz tak miła i powiesz mi co jest źle w moim rozwiązaniu?
ja to widzę tak:
1. musze wybrać pierwszą białą − mam 3 opcje
2. musze wybrać drugą białą − mam 2 opcje
3. musze wybrać czarna − mam 2 opcje
4. mam już komplet, więc sprawdzam kombinacje między nimi (więc te bbc, bcb, cbb) − 3 opcje
no, a ogólnie możliwości wyboru 3 kul bez zwracania z 5 jest 5*4*3...
20 lut 22:02
Eta:
Układ kul (bbc) (bcb) (cbb) −−− to ten sam układ
Ja wybrałam 2 białe i 1 czarną ( i nie chciało mi się ich poukładać)

Ty wybrałeś też 2 białe i 1 czarną ( mogłeś je poukładać (bbc) lub bcb lub cbb)
Czy wybór takiej trójki jest taki sam u mnie jak i u Ciebie?
Kolejność nie gra roli ! ( nie jest ważna)
20 lut 22:37
The City:

To jak mam te dajmy na to 3 kule, to traktuje je tak jakby one były w worku, a nie w szeregu −
żeby nie myśleć o kolejności?
Wtedy zostanie mi 3*2*2=12
| | 12 | | 2 | |
zatem prawdopodobieństwo będzie równe |
| = |
| , a ma być połowa z tego...? |
| | 60 | | 10 | |
coś nadal jest nie tak

−−−
muszę na 15 min odejść od komputera, więc możliwe, że odpowiem ze zwłoką.. o ile będzie na co
20 lut 22:48
zyd: elo naucz sie najpierw dokladnie od podstaw wyprowadzania wzorkoiw
20 lut 22:53
Eta:
|Ω|= 5*4*3=60
|A|= 3*2*2=12
Poprzednio źle odczytałam Twoje "zakamuflowane" w gąszczu opisów ... dane
20 lut 23:25
The City:
Eta − dziękuje za objaśnienia
zyd − mógłbyś trochę dokładniej powiedzieć za co mam się zabrać?
21 lut 00:00
zyd: warto wiedzieć skad co sie bierze stary, nie wkuwaać na pamieć jakiś wzorów bo to nic nie
gustlik barzdo fajnie tlumaczy daj sobie w wyszukiwarke gustlik kombinatoryka
21 lut 00:04
zyd: sfartem
21 lut 00:06
The City:
Ależ on pisze długaśne posty!
Będzie co czytać..
dzięki Ci
21 lut 00:09
kyrtap: The City nie ponabijać tylko spytałem grzecznie
21 lut 00:10
The City:
tak, tak..
21 lut 00:11
zyd: ta k bardzo dobrze tłumaczy

))))))))
21 lut 00:12