matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
V i Pp graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
mika :
Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest o 4 cm dłuższa od krawędzi podstawy, a suma krawędzi wynosi 30 cm. z góry dziękuje za pomoc
20 lut 15:24
dero2005:
⎧
h = a +4
⎩
6a + 3h. = 30
a =2 h = 6
a
2
√
3
V =
*h =
4
a
2
√
3
P
c
=
+ 3ah =
2
20 lut 19:36