xaaxaxa
Dyb: | | x2 + x−6 | |
Wykaż, że funkcja f(x)= |
| nie ma granicy w punkcie x0= −1. |
| | x2 +4x+3 | |
Ogólnie mam już wszystko wykazane, tylko nie rozumiem czemu ma być tak, że:
| | 1 | | 1 | |
xn=−1− |
| i xn`= −1 + |
| |
| | n | | n | |
Potem mam napisane, że lim(xn) gdzie n dąży do + niesk.=−1 i limxn`=−1 i tu też n dąży do....
+ niesk.
Potem liczę granicę z f(xn) i podstawiam xn oraz xn`.
| | 1 | |
Moje pytanie brzmi: Dlaczego musimy w xn i xn` odejmować lub dodawać |
| . Mam nadzieję, że |
| | n | |
ktoś mi to wytłumaczy. Pozdrawiam