logarytmy
Jack:

wykres logarytmu
| | 1 | |
zał. log x ≠ 0 stąd x ≠ 10 , x ≠ |
| |
| | 10 | |
więc mam
dla log x > 0 −>> f(x) = 1 czyli dla x > 1
drugie analogicznie stąd f(x) = − 1 dla x < 1
to chyba powinno byc polaczone (tak jak na niebiesko zrobilem)
tylko dlaczego skoro z przedzialow mi tylko rozowe wychodza...
20 lut 14:45
Jerzy:
a skąd takie założenia ?
20 lut 14:46
Jack: a jakie mialy by byc ; D
20 lut 14:47
Jerzy:
x > 0 i x ≠ 1
20 lut 14:48
Jack: skąd x ≠ 1?
20 lut 14:51
Metis: logx≠0
logx≠=log1
x≠1
20 lut 14:52
Jack: a no tak, skopalem troszke tam, ale to co z ta niebieska kreska...znaczy ze wykres wyglada tak
jak jest na rozowo?
20 lut 14:53
Metis: Niebieska kreska nie może być funkcją.
20 lut 14:54
Jerzy:
Wykres , to różowe linie
20 lut 14:56
Jack:

ok, czyli ma taka przerwe...
a takie cos
x > 0
log |x| ≠ 0
x ≠ − 1
x ≠ 1
dobrze narysowane?
20 lut 15:49
Jack:

ajj, błędne założenie
|x|> 0
więc
x ∊ R / {−1, 0 , 1}
20 lut 15:51