Tw sin, prostopadłe cięciwy, dowód.
Ithlin: Bonjour moi drodzy bracia i siostry w matematycznej pasji!
Mam zadanko, pozornie proste, a w praktyce nie mogę go doprowadzić do końca.
"W okręgu o promieniu √2 poprowadzono dwie prostopadłe cięciwy AB i CD
wykaż, że AC2+DB2=8
Proszę wybaczyć mi brak rysunku, ale na tablecie jest to niestety średnio wykonalne, stąd
postaram się objaśnić co mam.
Wiem, że muszę to ruszyć z tw sinusow w trójkątach ABC i DCB
znam treść twierdzenia itd, a mimo to po rozpisaniu zależności leżę.
Będę wdzięczna za wyjaśnienie ^^
20 lut 14:17
jc: A jakby analitycznie?
A=(x,y), B=(x,−y), C=(u,v), D=(−u,v), x2+y2=u2+v2 = r2 = 2
AC2 +DB2 = (x−u)2 + (y−v)2 + (x+u)2 + (y−u)2 = 2(x2+y2+u2+v2) = 4 r2 = 8
20 lut 14:39
Ithlin: Również można jak na mój gust, ale sinusami poszło w dwóch linijkach, bardzo dziękuję za pomoc
^^
20 lut 16:01